+ Photo Caption: Zdroj: Ekonomické stavby

Čvn
14
2024

Jak na nenáročnou zahradu


Zahrada by měla být pomyslnou zelenou oázou klidu a pohody, která dotváří domov. Mnozí se však obávají, že péče o ni bude příliš časově náročná. Co kdyby existovala cesta, jak si užívat všech výhod nádherné zahrady bez nekonečných hodin strávených údržbou? Odpovědí na toto dilema jsou zahrady s nízkou údržbou. Nabízejí vše, co od venkovního prostoru očekáváte, ale bez nutnosti obětovat každou volnou chvilku sekání trávy, pletí záhonů a neustálému zalévání.

Taková zahrada vám dává svobodu věnovat se tomu, co máte rádi, ať už je to čas strávený s rodinou, koníčky nebo zasloužený odpočinek po hektickém pracovním týdnu. Klíčem k jejímu vytvoření je promyšlený výběr rostlin, materiálů či technologií. S trochou plánování a kreativního přístupu si můžete užívat krásnou a zdravou zahradu po celý rok, aniž byste se museli starat o nekonečnou údržbu. Vždy je ale důležité si uvědomit, že každá nově založená zahrada vyžaduje v počáteční fázi zvýšenou péči, aby se rostliny dobře ujaly a zdravě rostly. Pojďme se podívat, jak na to.

Kvalita půdy a podloží

V podstatě nejdůležitějším prvkem zahrady je půda. Její kvalita a struktura podloží jsou klíčovými aspekty, které je třeba při zakládání zahrady zohlednit. Je důležité, aby rostliny měly dostatek živin a aby se správně vstřebávala voda vyskytující se na pozemku – ať už dešťová, nebo z jiných zdrojů. Kde se drží voda a je známo, že se bude hůře vstřebávat, mělo by již v přípravě být počítáno s drenáží. Vhodnou úpravou terénu zahrady můžete tato místa využít i ve prospěch vaší oázy klidu. 

Výběr správných rostlin

Při výběru rostlin, které nevyžadují neustálou péči, je prvním krokem ujistit se, že ctíte pravidlo „správná rostlina na správném místě”. Pokud totiž nemá adekvátní podmínky, například co se týče množství světla, tak se zvyšuje riziko, že podlehne nemocem, vyvine delší, slabší větve a bude vyžadovat častější prořezávání, aby si udržela svůj tvar a velikost. Pro bezúdržbovou zahradu je ideální vybrat rostliny, které jsou známé svou odolností vůči místním klimatickým a půdním podmínkám, jako jsou například některé druhy keřů a trvalek, které vyžadují minimální péči.

Mezi nenáročné, a přesto okouzlující rostliny patří například třapatky, pivoňky, denivky, rozchodníky, kosatce sibiřské, šalvěje hajní či lupiny mnoholisté. Je důležité zmínit, že seskupování rostlin s podobnými nároky je klíčovým prvkem při plánování zahrady s nízkou údržbou. Tento přístup nejen usnadňuje péči o zahradu, ale také zvyšuje šance rostlin na bohatý růst a kvetení.

Zdroj: Ekonomické stavby

Zdroj: Ekonomické stavby

Technologické vychytávky

Efektivní zavlažovací systémy jsou srdcem každé zahrady, která se pyšní minimální údržbou a maximální efektivitou. Automatické zavlažovací systémy přinášejí do života zahradníků řadu výhod, které jim usnadňují péči o zelenou oázu. Nejenže šetří čas, který byste jinak strávili s konví v ruce, ale také zajišťují, že vaše rostliny dostávají přesně tolik vody, kolik potřebují, a to ve správný čas. To je obzvláště užitečné během horkých letních měsíců nebo když jste na cestách a nemůžete se o svou zahradu postarat osobně.

Mezi nejoblíbenější typy automatických zavlažovacích systémů patří kapková závlaha, která dodává vodu přímo ke kořenům rostlin, minimalizuje plýtvání a snižuje riziko vzniku plísní a chorob způsobených přílišnou vlhkostí. Postřikovače s časovači jsou ideální volbou pro větší plochy, jako jsou trávníky, a umožňují nastavit pravidelné intervaly zavlažování. Samozavlažovací nádoby jsou pak skvělým řešením pro kontejnerové zahrady, kde udržují konstantní úroveň vlhkosti a snižují potřebu častého zalévání.

Pokročilé funkce, jako jsou přizpůsobitelná nastavení a dešťové senzory, posouvají zavlažovací systémy na novou úroveň inteligence. Přizpůsobitelná nastavení umožňují zahradníkům upravit zavlažování podle specifických potřeb jejich zahrady, zatímco dešťové senzory automaticky přeruší zalévání v případě deště, čímž šetří vodu a zabraňují přemokření. Tomuto tématu jsme se detailně věnovali v našem podcastu Šťastný dům – Jak vytvořit krásný trávník.

Pro ty, kteří chtějí skutečně co nejvíc minimalizovat práci s údržbou trávníku, může být velkým pomocníkem taktéž robotická sekačka, která automaticky udržuje trávník perfektně zastřižený. Hodí se na pozemky středních velikostí, které jsou rovné nebo jen minimálně svažité.

Mulčování pro potlačení plevele a zadržování vlhkosti

Mulčování je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak proměnit vaši zahradu v oázu klidu s minimální potřebou údržby. Použití mulče je jako kouzelný plášť, který chrání vaše rostliny před nežádoucími plevely, jež by jinak bojovaly o živiny a vodu. Mulč také funguje jako neviditelný strážce vlhkosti, zpomaluje odpařování vody a udržuje půdu příjemně vlhkou i během suchých období. Navíc působí jako termostat pro vaše rostliny – udržuje stálou teplotu půdy, chrání ji před extrémními výkyvy a zlepšuje celkovou strukturu půdy, což přispívá k bujnému růstu vašich zelených miláčků.

Organické mulče, jako jsou kůrové štěpky, jsou mezi zahradníky velmi oblíbené, protože kromě potlačení plevele a zadržování vlhkosti se také postupně rozkládají a tak obohacují půdu o cenné živiny. Tento typ mulče je jako elixír života pro záhony s trvalkami, keři a stromy, kde pomáhá vytvořit bohatý a zdravý půdní ekosystém. Aplikace organického mulče je hračka – stačí rovnoměrně rozprostřít vrstvu asi 5 až 7 cm mulče kolem rostlin.

Pro skalky a suchomilné rostliny je vhodnější anorganický mulč, jako je štěrk nebo kamínky. Ten nevyžaduje obnovu, protože se nerozkládá, a může být tedy dlouhodobější a méně pracnou volbou pro určité typy zahrad. Při aplikaci anorganického mulče je důležité použít dostatečnou vrstvu, aby se efektivně potlačil růst plevele, a zvážit použití geotextilie pod mulčem pro ještě lepší kontrolu nad neposednými plevely.

Zdroj: Ekonomické stavby

Zdroj: Ekonomické stavby

Začlenění prvků zpevněných ploch

Zpevněné plochy snižují celkovou plochu výsadby, což znamená méně území, o které je potřeba pečovat, zalévat, plít a hnojit. Tím se nejen ušetří váš drahocenný čas a energie, ale také se vytváří pevné a stabilní plochy pro relaxaci, zábavu a setkávání s přáteli a rodinou. Příklady zpevněných ploch, které mohou obohatit vaši zahradu, zahrnují terasy, které poskytují ideální prostor pro příjemné posezení a stolování pod širým nebem, či dlážděné a štěrkové cesty. Použít na ně můžete i pískovcový mlat, který se krásně skloubí s přírodou. Tento materiál je odolný a vhodný pro různé typy terénů, čímž přispívá k celkovému harmonickému vzhledu zahrady. 

Propustné zpevněné plochy, jako jsou mlat, štěrk či propustné dlaždice, přinášejí další výhodu v podobě efektivního odvodnění. Tyto materiály umožňují vodě pronikat skrze povrch do půdy nebo odvodňovacího systému, čímž se snižuje riziko tvorby kaluží a eroze půdy. Propustné zpevněné plochy tak přispívají k udržitelnějšímu zahradnímu prostředí tím, že podporují přirozený koloběh vody a zabraňují nadměrnému odtoku dešťové vody. V kombinaci s estetickými a funkčními výhodami, které zpevněné plochy nabízejí, se jedná o klíčovou součást návrhu zahrady, která je nejen krásná, ale také nenáročná na údržbu.

Alternativy trávníku

Tradiční trávníky jsou často považovány za nepostradatelnou součást mnoha zahrad, ale jejich údržba může být jako nekonečný boj s větrnými mlýny. Vyžadují pravidelné sečení, hnojení, aeraci a zavlažování, aby si udržely svůj půvab a vitalitu. V období sucha a horka může být potřeba trávník zalévat častěji, což zvyšuje spotřebu vody a náklady na údržbu. Navíc boj s plevelem a chorobami může vyžadovat použití chemických přípravků, což má dopad na životní prostředí.

Naštěstí existují alternativy trávníku, které nabízejí nízkou údržbu a jsou přívětivější k naší planetě. Půdopokryvné rostliny mohou poskytnout bohatý zelený koberec s minimální potřebou péče. Tyto rostliny často vyžadují méně vody než tradiční trávníky a mohou pomoci předcházet erozi půdy a potlačovat růst plevele.

Mezi vhodné půdopokryvné rostliny patří například plazivý tymián, který je odolný vůči suchu a přitahuje opylovače, nebo břečťan, který je schopen růst v široké škále podmínek a poskytuje hustý zelený kryt. Dalšími možnostmi jsou rozchodníky, které jsou extrémně odolné vůči suchu a vhodné pro slunné dny, nebo smilka tuhá, která je známá svou schopností růst v chudých půdách a přináší jemnou texturu a barvu do zahradního designu. Tyto alternativy nabízejí různorodé možnosti pro vytvoření krásného venkovního prostoru s menšími nároky na údržbu, takže můžete trávit více času relaxací a potěšením z vaší zahrady, namísto neustálého boje s trávníkem.

Nechte to na expertech

Pokud jste slyšeli náš díl podcastu Šťastný dům – Šťastné okolí domu, tak víte, že u nás v Ekonomických stavbách si uvědomujeme, jak důležitou roli hraje zahrada v celkovém dojmu z vašeho domova. Proto vám můžeme pomoci, mimo výstavby domu, i s návrhem zahrady, který bude dokonale ladit s architekturou vašeho domu a okolní krajinou. Vyřešíme za vás výsadbu zeleně, instalaci zavlažovacího systému, pokládku trávníku a dlažby i další práce, aby vaše zahrada vypadala perfektně od prvního dne. Spolupráce s našimi profesionály vám ušetří čas, starosti i náklady spojené s údržbou zahrady a umožní vám těšit se z krásného a funkčního venkovního prostoru po mnoho let.

Autorem článku je
foto Honza Skalník
Honza Skalník

Vložte komentář