+ Photo Caption: Zdroj: Ekonomické stavby

Srp
21
2024

Extrémní letní počasí: Jak chránit zahradu i dům před vodou na pozemku, vichřicemi a kroupami


Léto je čas, kdy naše zahrady rozkvétají v plné kráse, ale také vyžadují více péče – nejen kvůli horkým a suchým dnům, o kterých jsme psali minule, – ale i dalším extrémům letního počasí. Zatímco teplé dny přinášejí radost a možnost trávit čas venku, extrémní letní podmínky, jako jsou přívalové deště, vichřice a kroupy, mohou způsobit značné škody na zahradě i domě. Připravit se na tyto výzvy a minimalizovat jejich dopady je klíčem k udržení krásného a zdravého okolí vašeho domu.

Zdroj: Ekonomické stavby

Zdroj: Ekonomické stavby

Přívalové deště a prevence podmáčení

Prudké letní bouřky mohou způsobit rychlé hromadění vody na zahradě, což vede k podmáčení rostlin a erozi půdy. Abychom tomu předešli, je důležité mít kvalitní drenážní systém. „Instalace vsakovacích pásů a odtokových kanálků mezi záhony pomůže odvádět přebytečnou vodu a zamezí jejímu hromadění na povrchu,“ radí Martina Zahradníková, designérka zahrad Ekonomických staveb.

Dalším účinným opatřením je pravidelné kypření půdy, které zlepšuje její schopnost absorbovat vodu. Pěstování hluboko kořenících rostlin také přispívá ke stabilizaci půdy a snížení rizika eroze. Hluboko kořenící rostliny nejen zpevňují půdu, ale také zlepšují její strukturu, což je klíčové pro zvládání přívalových dešťů.

Před či po bouři je nezbytné rychle jednat. Polehané rostliny je třeba podvázat a přivázat ke kolíkům, které musí být pevně zasazeny v zemi, aby je voda nevyplavila. Rostliny, které nelze zachránit, je třeba odstranit, aby nedocházelo k šíření plísní. U trvalek je důležité odštípnout poškozené květy a listy a rostliny pohnojit, což jim pomůže rychleji se zotavit.

Ochrana trávníku před poškozením

Silné lijáky mohou vážně poškodit trávník, způsobit tvorbu bahna a eroze vrchní vrstvy půdy. „Nechte bahno vyschnout a poté ho rovnoměrně rozhrabte železnými hráběmi, čímž dojde k provzdušnění a stabilizaci půdy. Po vyschnutí terénu můžete použít i vertikutátor pro další provzdušnění půdy,“ radí Martina Zahradníková. Pokud byl trávník vážně poškozen, může být nutné ho v některých částech znovu osít. Je také důležité udržovat trávník v optimálním stavu pravidelným sečením, které zajišťuje zdravý růst. Skvělým pomocníkem, který může trávník udržovat v optimálním stavu, je robotická sekačka – tím, že seká častěji a drobné kousky trávy ponechává jako mulč a zdroj živin pro další růst.

Ochrana před vichřicemi

Silný vítr může způsobit značné škody na zahradě i domě. Je důležité upevnit všechny volně stojící předměty, jako je zahradní nábytek, květináče a dekorace. Věnujte pozornost stromům a keřům, které by mohly být větrem poškozeny. Minimalizovat riziko poškození lze průběžným prořezáváním a upevňováním stromů k podpěrám.

Živý plot může sloužit jako efektivní větrolam. „Ideální živý větrolam by měl být tvořen třemi řadami dřevin různých výšek, které nejen že zpomalí vítr, ale také přidají estetickou hodnotu vaší zahradě,“ dodává Martina Zahradníková. Větrolamy by měly být umístěny na straně, odkud převážně vítr vane, často na severu a západě.

Zdroj: Ekonomické stavby

Zejména užitkové záhony je třeba dostatečně chránit proti prudkému větru či kroupám. Zdroj: Ekonomické stavby

Ochrana před kroupami

Kroupy mohou během několika minut zničit úrodu a poškodit rostliny. Přístřešky nad záhony a natažené sítě mohou poskytnout ochranu před těmito náhlými bouřemi. „Pro ochranu zahrady před kroupami jsou ideální pevné, ale pružné sítě, které chrání rostliny nejen před krupobitím, ale i před ptáky a jinými škůdci,“ doporučuje Martina Zahradníková. Tyto sítě mohou být snadno instalovány nad záhony a jejich pružnost zajišťuje, že se neprotrhnou ani při silném krupobití.

Kromě sítí mohou být užitečné také robustní přístřešky nad citlivějšími rostlinami. Vhodnou volbou je použití polykarbonátových desek, protože jsou odolné vůči poškození krupobitím a zároveň propouštějí dostatek světla.

Po krupobití je důležité rychle jednat a poskytnout rostlinám náležitou péči. Odstraňte poškozené části rostlin a ošetřete rány na stromech a keřích, aby se minimalizovalo riziko infekcí. „Poškozené stromy je třeba zastřihnout u nejbližšího rozvětvení a řezy přetřít hojivým pletivem,“ radí závěrem zahradní designérka Ekonomických staveb.

Dodržováním těchto doporučení můžete výrazně snížit dopady extrémního letního počasí na vaši zahradu a dům, což vám umožní užít si léto bez zbytečných starostí.

Autorem článku je
foto Honza Skalník
Honza Skalník

Vložte komentář